Windtunnel met 27 meter testruimte

Het gevaarte meet 46 meter en heeft een 27 meter lang gedeelte waar daadwerkelijk getest kan worden. Dit zorgt ervoor dat er groepen van 6, 8, 9 en zelfs méér wielrenners in bijvoorbeeld een sprint of tijdrit kunnen worden getest. De wielerploeg krijgt informatie waarmee men de renners nog sneller kan laten rijden. Elke duizendste van een seconde is er één! 

De windtunnel bestaat uit vier gigantische ventilatoren en een groot aantal zeer nauwkeurige krachtsensors die in elke positie kunnen worden geplaatst. Hierdoor kan het team meten met een nauwkeurigheid van maar liefst 0,001 Newton. Het systeem is zo nauwkeurig en precies dat het zelfs de windkracht op een paperclip kan meten. 

Schonere lucht, veilige hoogbouw en méér

Team LottoNL-Jumbo is natuurlijk erg blij met deze aanwinst, maar de tunnel wordt ook nog voor andere doeleinden gebruikt. Zo wordt de tunnel gebruikt om windsnelheden en turbulentie te meten rondom hoogbouw, om zo de veiligheid van bewoners te kunnen vergroten. Tevens kan men de verspreiding van luchtvervuiling meten, en zo bijdragen aan een schoner en gezonder leefmilieu. Het is immers altijd fijner om door de frisse buitenlucht te fietsen dan door smog, toch? Tenslotte wordt de tunnel gebruik voor de aerodynamica van bijvoorbeeld auto's, schepen en andere vervoersmiddelen. Kortom: een multifunctionele windtunnel waar niet alleen Team LottoNL-Jumbo, maar ook de gemiddelde mens optimaal van gaat profiteren.

Bekijk de onderstaande video voor een goed beeld van deze unieke windtunnel!

 

Terug naar Wielrennen