Het wedstrijdverloop

Bij de start van de 108ste editie van de Ronde, onder een bedrieglijk zonnige hemel, was van der Poel de torenhoge favoriet – een status die nog werd versterkt na een onfortuinlijke valpartij van rivalen eerder in de week. Het keerpunt van de race kwam toen de hemel opende en een stortbui de beruchte klimmen van de Ronde veranderde in verraderlijke glijbanen. Op deze cruciale momenten toonde Van der Poel zijn meesterschap door als een van de weinigen rechtop te blijven en op de Koppenberg een beslissende demarrage te plaatsen.

Met een waanzinnige solo van 45 kilometer naar de finish, liet Van der Poel de concurrentie ver achter zich. Luca Mozzato maakte verrassend deel uit van het achtervolgende duo, uiteindelijk goed voor een tweede plaats, voor Michael Matthews, die later werd gediskwalificeerd.

Missende namen

De koers van dit jaar was opmerkelijk door de afwezigheid van enkele grote namen, waaronder Wout van Aert en de titelverdediger Tadej Pogacar. Dit opmerkelijke wielernieuws gaf Van der Poel en zijn Alpecin-Deceuninck teamgenoten vrij spel, ondanks strategische pogingen van rivaliserende teams zoals Lidl-Trek en Visma-Lease a Bike om hem te isoleren en uit te putten. Mads Pedersen van het Visma-Lease a Bike team ondernam een vroege en moedige aanval maar moest uiteindelijk toch de tol betalen voor zijn inspanningen.

Wielerlegende

Vanuit Antwerpen nam de race een wending toen de teams vanaf de eerste heuvels druk uitoefenden, maar het was uiteindelijk Van der Poel die, met een combinatie van tact en ongeëvenaarde kracht, de koers naar zijn hand zette. Zijn overwinning markeert niet enkel zijn derde overwinning in de Ronde van Vlaanderen, maar bevestigt ook zijn positie als een van de grootste renners van zijn generatie, nu al op gelijke voet met de legendes van de wielersport.

Terug naar Nieuws