Misschien fiets je vaak een uurtje en denk je dat een meerdaagse fietstocht een eitje zal zijn. Echter is er een groot verschil tussen één uur fietsen en meerdere dagen achter elkaar acht uur op een dag fietsen. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren traint. Of je dit nu op een sportieve of ‘normale’ fiets doet, je kunt niet weten of je het zo lang volhoudt. Je kunt ineens heel erg last krijgen van zadelpijn, bijvoorbeeld. Daarnaast is je conditie misschien niet helemaal op peil. Pak daarom vaker de fiets en zorg ervoor dat je minstens één keer de dagelijkse afstand van je geplande fietsroute hebt gedaan, of dit nu vier of tien uur is.
Je stadsfiets fietst misschien prima als je boodschappen gaat doen of een klein rondje fietst, maar dit betekent niet dat het geschikt is voor langere fietstocht. Zoek daarom een goede fiets uit en laat je hierin adviseren door de fietsenwinkel. Vervang ook je banden voor stevige banden die geschikt zijn voor het terrein waar je op gaat fietsen. Als je al een goede fiets hebt, laat deze dan controleren voor vertrek. Zo weet je zeker dat je onderweg niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook als je gaat fietsen met je zoon of dochter is het belangrijk dat ze een goede jongens- of meisjesfiets hebben. Je wilt niet dat je onderweg met pech langs de weg staat.
Het klinkt misschien leuk om op de bonnefooi een fietstocht te maken. Maar vooral als je ergens moet overnachten is het toch wel slim om van tevoren te bepalen waar je kunt kamperen of waar je bed and breakfast kunt vinden. Vooral in Nederland mag je helaas niet zomaar overal je tentje opzetten, dus zoek dit van tevoren goed uit. Je hoeft echt niet precies elk knooppunt uit te zoeken, zolang je maar weet waar je 's ochtends wakker wordt en 's avonds gaat slapen. Hoe je er precies komt maakt natuurlijk niet uit. Let er ook op dat het aantal kilometers per dag haalbaar is en neem de tijd die je ervoor neemt liever te ruim dan te krap. Kijk ook naar de tijdens van zonsondergang, niet alle gebieden zijn even fijn om in het donker door te fietsen. Je kunt ook via Google Maps zelf je hele route invullen zodat je precies kan bezoeken wat jij zelf wilt. Het uitstippelen van de route is ook slim voor de volgende tip.
Er kan van alles gebeuren tijdens een fietstocht, en vooral in het buitenland zijn er veel gebieden waar je dagenlang geen kip tegen kunt komen. Hou daarom familie of vrienden op de hoogte van je plannen. Geef aan dat je elke dag even een teken van leven geeft, of dat dit niet kan omdat je verwacht geen bereik te hebben. Als je in echt onbewoonde gebieden gaat fietsen kun je eventueel een GPS-tracker meenemen, zodat er iemand is die ten alle tijden weet waar je bent.
Terug naar Advertorials