1| Degelijke kleding

Wanneer je begint met wielrennen, dan heb je absoluut fatsoenlijke wielerkleding nodig. En dan bedoelen we vooral een goede wielerbroek. De zeem is van uitermate groot belang en wanneer je langere ritten gaat maken dan zul je jezelf dankbaar zijn dat je een fatsoenlijke broek hebt aangeschaft. Lees onze kooptips voor wielrenkleding hier.

2| Klikpedalen of niet?

Wanneer je net begint met wielrennen, bijvoorbeeld met een geleende fiets en zonder speciale wielrenschoenen, dan kun je het beste beginnen met kooitjes. Mocht je uiteindelijk besluiten dat de sport echt iets voor jou is, dan kun je het beste zo snel mogelijk overstappen op klikpedalen. Reden?

Klikpedalen geven veel meer controle en je kunt niet alleen een “duwbeweging” maken, maar ook een “trekbeweging”. Dus als je met je linkervoet de trapper omlaag duwt, trek je tegelijkertijd de rechtertrapper omhoog met je rechtervoet. Dit geeft je dus meer kracht, wat uiteindelijk zal resulteren in meer snelheid.

3| Goed passende helm

Veiligheid boven alles. Je kunt op veel accessoires besparen wanneer je begint met wielrennen, maar een degelijke helm is onmisbaar. Je kunt nog zoveel op jezelf en je eigen racefietskunsten vertrouwen: je weet gewoon nooit wat andere weggebruikers doen. Daarnaast fiets je een stukje sneller dan op een normale fiets, waardoor je dus ook harder kunt vallen. Dus koop een helm, mensen!

4| Een racefiets

Wielrennen is geen goedkope sport. De hoofdreden hiervoor is dat een racefiets nu eenmaal niet goedkoop is. Qua fiets kun je in het begin nog niet veel fout doen. Een relatief voordelige racefiets of een goede tweedehands kun je zonder al te veel problemen aanschaffen. Waar je rekening mee moet houden, zijn de maten. Bij een wielerspeciaalzaak (waar je overigens ook vaak tweedehands racefietsen kunt kopen) kun je je laten opmeten. Aangezien je in een onnatuurlijke positie zit op zo'n racefiets, is het wel van groot belang dat je gemakkelijk zit.

Op zoek naar een racefiets? Klik hier.

Fietsenwinkel