Ketting schoonmaken en vervangen

De ketting is een belangrijk onderdeel van je fiets. Zonder ketting zul je namelijk niet ver komen! Het is dan ook van groot belang om dit onderdeel goed schoon te houden en op het juiste moment te vervangen. We vertellen je graag hoe dit in zijn werk gaat.

Ketting schoonmaken

Wanneer je een wielrenfiets hebt, dan is het van belang om deze goed te onderhouden. De fietsketting wordt echter vaak vergeten. Het goed onderhouden van een ketting zorgt ervoor dat je er langer mee kunt fietsen. Het reinigen van de ketting is ontzettend gemakkelijk:

  1. Houd de ketting lichtjes vast met een stoffen doek en draai aan de trappers. Laat de ketting voorzichtig door de stoffen doek gaan. Zo wordt de eerste viezigheid al verwijderd.
  2. Gebruik een kettingreiniger. Dit apparaatje vul je met een ontvetter (water met wat Dreft is prima). Vervolgens sluit je het apparaatje en laat je de ketting langzaam door het apparaatje gaan. Hierdoor wordt de ketting ontvet.
  3. Geen kettingreiniger? Dan kun je ook met een sopje en een tandenborstel je ketting prima schoon krijgen. Dit duurt alleen iets langer.
  4. Vergeet de derailleur en kettingbladen niet: ook deze mogen worden schoongemaakt met de ontvetter.
  5. Maak je ketting en de onderdelen eromheen weer mooi droog en doe een klein beetje olie op de ketting om deze weer soepeltjes te laten lopen.

That's it.

Ketting vervangen

Na 3000 tot 5000 kilometer is het tijd om een fietsketting te vervangen, zelfs wanneer deze niet kapot is. Als je hier te lang mee wacht, dan zul je de kans op stukrijden vergroten. En laten we eerlijk zijn: niets is zo vervelend als tijdens een mooie rit met een gebroken ketting komen te zitten. Reserve onderdelen zoals binnenbanden heeft iedereen wel bij zich, maar een ketting niet. Wacht daarom niet te lang met het vervangen van de ketting.

Wanneer je de ketting precies moet vervangen, is afhankelijk van diverse factoren. Fiets je niet veel in regenachtige omstandigheden? Onderhoud je de ketting goed? Smeer je de ketting regelmatig? Rijd je op een schone weg? Dan is de kans groot dat je kunt doorrijden tot ongeveer 5000 kilometer. Wanneer je graag stukjes veld meepikt, vaker in de regen fietst en het onderhoud niet (vaak) uitvoert, dan zul je je een stukje eerder moeten vervangen.

Hoe vervang je je fietsketting

Het vervangen van een fietsketting vereist een beetje kennis, maar is gemakkelijk zelf te doen. Je hebt dan wel een kettingpons nodig. In het onderstaand filmpje kun je gemakkelijk zien hoe het in zijn werk gaat.

Terug naar nieuwsoverzicht
Trainingen plannen

Wanneer je een druk leven hebt, een fulltime baan met een gezin (evt. inclusief kinderen) en een sociaal leven, dan is het soms lastig om je wielertrainingen in te plannen. Een dag heeft te weinig uren en een week he...

Lees meer
Kooptips racefiets online kopen

Wanneer de nadelen van het aanschaffen van een racefiets bij een speciaalzaak voor jou niet opwegen tegen de voordelen, dan is het online kopen van een racefiets een prima keuze. Het online aanschaffen v...

Lees meer
Kooptips frame

Het aanschaffen van een racefiets kan een prijzige aangelegenheid zijn. Een fiets is nu eenmaal niet goedkoop, en daar valt weinig aan te veranderen. Wanneer je als beginner graag geld wilt besparen, dan kun je overwegen...

Lees meer