Groepscommunicatie op de fiets met Bonx Grip

Dit is allemaal geen probleem meer met de Bonx Grip. Dit is een bluetooth earpiece dat je kunt aansluiten op je telefoon. Middels een app kun je dan met de rest van de groep communiceren, ongeacht de afstand. Het is dus een soort walkie talkie, maar dan beter! Het apparaatje is ontwikkeld met de hulp via een IndieGoGo crowdfunding campagne, waarin ze in 2016 meer dan $100.000 ophaalden van in totaal 619 backers. Inmiddels is de Bonx Grip online verkrijgbaar. Wij kregen twee Bonx Grip earpieces opgestuurd om te testen.

 

Wat is de Bonx Grip precies?

Het is een comfortabel ear piece dat middels bluetooth is verbonden aan een telefoon met app. Via deze app kunnen tot 10 personen deelnemen aan één groepsgesprek. Er is géén maximale reikwijdte. Zolang de telefoon verbonden is met wifi, 3G of 4G, kan de Bonx Grip verbinding maken en kan er gepraat worden. De internetconnectie wordt pas tot stand gebracht als iemand begint met praten. Hierdoor bespaar je dus data.

Bonx Grip review

Bonx Grip review

Het apparaatje is speciaal ontwikkeld voor outdoor liefhebbers. Niet alleen voor wielrenners, maar ook voor onder andere hardlopers / trail runners, kayakkers, klimmers, hikers en natuurlijk wintersporters. Je raakt elkaar namelijk gemakkelijk kwijt op een drukke piste en je vindt elkaar niet zo snel terug wanneer je per ongeluk een lift voorbij bent geskied of gesnowboard. Met de Bonx Grip vraag je gewoon waar je maatje is, en deze zal dit direct horen én direct kunnen antwoorden. Ideaal!

Wat zit er in de doos? 

Bonx Grip Review

  1. Bonx Grip earpiece met earloop
  2. Twee extra maten earloops
  3. Twee maten oordopjes
  4. Een micro USB laadkabeltje
  5. Handig opbergdoosje waar je je Bonx Grip in kunt bewaren
  6. De handleiding
  7. Een garantiekaartje
  8. Sticker

De specificaties

Het Bonx Grip systeem bestaat dus uit twee onderdelen: het ear piece en de app. We beginnen met het ear piece. Deze beschikt over een dual microfoon en een lithium batterijtje. Je kunt het ear piece opladen met een bijgeleverd microUSB kabeltje. Naar verluid zou je de Bonx Grip 7 uur lang actief moeten kunnen gebruiken. Standby zou het apparaatje zo'n 400 uur meegaan. Een wielertocht overleeft 'ie dus zeker! Zelfs in de regen hoef je je niet druk te maken, want het ear piece heeft een waterdichtheidswaarde van IPX5 (bestand tegen sproeiwater).

Bonx Grip Review

Om van start te kunnen, dien je je ear piece te connecten met je mobiele telefoon via BlueTooth. Door het flapje op het earpiece op te tillen, krijg je een paar knopjes te zien. Houdt het knopje naast de MicroUSB ingang ingedrukt en je maakt connectie. Simple as that.

De app

Bonx Grip app AndroidNu is het tijd voor het tweede deel: de app. Je kunt de Bonx app eenvoudig vinden in zowel de Android PlayStore als de Apple AppStore. Handig: in de app wordt nog eens precies uitgelegd hoe je je apparaatje moet pairen. Vervolgens dien je een accountje aan te maken en kun je een gesprek aanmaken. Hiervoor kun je verschillende mensen uitnodigen door de URL door te sturen. Doordat je je gesprek beveiligt met een code, kan niet iedereen zo maar jouw gesprek binnenvallen.

Handig om te weten

  • De Bonx Grip is speciaal gemaakt om alleen menselijke stemmen te herkennen en daar de connectie voor in te schakelen. Andere (omgevings)geluiden worden niet gedetecteerd.
  • Wil je niet dat bij élk woord dat je zegt de Bonx Grip wordt ingeschakeld? Kies dan voor de "Push-to-talk" modus. Je dient dan op de buitenkant van het earpiece te drukken alvorens de connectie wordt opgezet. Een beetje zoals beveiligers in hollywood films altijd doen.
  • Wil je even met iemand anders praten en hoeft de rest van de groep dit niet te horen? Gebruik dan het mute knopje.
  • Het ear piece kan natuurlijk ook voor andere bluetooth doeleinden worden gebruikt. Denk aan muziek luisteren en reguliere telefoongesprekken voeren.
  • Doordat de achterkant van het oortje open is, kun je omgevingsgeluiden gewoon horen. Wel zo veilig.
  • De Bonx Grip is verkrijgbaar in 4 kleurtjes. Simpel wit of zwart, maar ook knalroze en felgroen.
  • Je krijgt 2 maten oordopjes en 3 maten earloops meegeleverd, dus er is altijd wel een maat die je past.

Hoe zit het met wind?

Bonx Grip SponsOp de wielrenfiets heb je natuurlijk te maken met rijwind. Hoe werkt dat met de Bonx Grip? Het apparaatje is ontwikkeld om optimaal te functioneren bij windsnelheden tot 30 á 35 km/u. Door de noise cancelling optie wordt dit geluid niet doorgestuurd naar de andere kant van de "lijn".

Rijd je in hogere windsnelheden, dan heeft Bonx daar ook iets op ontwikkeld: een speciale spons die de windruis wegfiltert. Helaas is dit accessoire (hiernaast afgebeeld) nog niet in productie genomen, maar het staat wel op de planning.

Conclusie

We begonnen een beetje skeptisch aan de test, want het is altijd maar afwachten of het product werkt zoals geadverteerd. In dit geval kunnen we het echter bevestigen: Dit handige apparaatje beschikt over een prima geluidskwaliteit, de connectie is solide en je kunt zo eenvoudig met je sportmaatjes praten en je handen gewoon aan het stuur houden (wel zo veilig). Doordat er verschillende maten earloops en oordopjes worden meegeleverd, kan de Bonx Grip door iedereen worden gebruikt. Hoe een gesprek met meer dan twee personen verloopt, hebben we niet kunnen testen. We weten dus niet hoe het systeem functioneert als er meerdere mensen doorelkaar gaan praten. Aangezien ze adverteren dat er tot 10 mensen kunnen deelnemen aan een groepsgesprek, gaan we er vanuit dat dat dus geen probleem moet zijn. 

De Bonx Grip is te koop via DigiTrading en kost €149,- per ear piece. Niet super goedkoop, maar het systeem werkt goed en als je een fervent buitensporter bent en graag handsfree met je sportmaatjes wilt communiceren, is het zijn geld zeker waard. 

Terug naar Wielrennen